Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

Βιβλιοδετείο: "Το βιβλίο πάνω μου..." - Το βιβλίο ως μικροτέχνημα


Το βιβλίο το κατεξοχήν αντικείμενο ενός βιβλιοδετείου αποτελεί ένα καμβά έκφρασης για το βιβλιοδέτη και η βιβλιοδεσία είναι η τέχνη που το έχει φροντίσει για αιώνες. Το βοήθησε να ταξιδέψει και να ονειρευτεί. Να ντυθεί και να στολιστεί. Το βοήθησε να διαμορφώσει χαρακτήρες, να καλλιεργήσει φαντασίες, να ψυχαγωγήσει σκέψεις. Το βοήθησε να προστατευτεί από την ανελέητη φθορά του χρόνου, της σκόνης και της υγρασίας. Τα υλικά της και τα εργαλεία της έχουν αποτυπώσει  εικόνες από κρίνα και ανθούς, περιστέρια και αετούς, σε καλύμματα βιβλίων σκληρά και μαλακά,  προστατευτικά ή διακοσμητικά. Μετά από 11 αιώνες ύπαρξής της και έργα που έχει δώσει μεγάλα, που μπορούμε να θαυμάσουμε μέσα σε μουσεία, ή μικρά,  για  να  τα χαιρόμαστε καθημερινά, έχει ελάχιστα αλλάξει την τεχνική της μα όμως τολμά να ανανεώνεται και να δοκιμάζει. 

Τολμά να αναρωτιέται αν μπορεί το βιβλίο να αναλάβει και επιπλέον ρόλους από τους καθιερωμένους, να λειτουργήσει αποκλειστικά και μόνο ως διακοσμητικό στοιχείο ή να τους συνδυάσει. Έτσι μέσα σε αυτό το περιβάλλον, το νοσταλγικά χαρακτηριστικό, που δημιουργεί η μυρωδιά του χαρτιού,  της κόλλας, του αυγού για το χρύσωμα, της σκόνης του πριονιού που υπάρχει παντού, απλά και όμορφα, γλυκά και αυθόρμητα,  απέκτησε υπόσταση ένα μικρό βαλιτσάκι που περιέχει τα υλικά για να φτιάξεις μόνος σου ένα μικρό δερμάτινο βιβλίο μενταγιόν.

Με ραφές που φαίνονται στη ράχη του και χωρίς χρήση κόλλας, αυτό το μικρό δερμάτινο βιβλίο -κόσμημα, πέρα από τη χρηστική λειτουργία του και πέρα από την πληροφορία που μας δίνει για τον τρόπο που δένονταν τα βιβλία από το 2ο ή 3ο αιώνα μέχρι και το μεσαίωνα, μπορεί να λειτουργήσει άρτια και αυτόνομα ως ένα διακοσμητικό συμπληρωματικό αντικείμενο μιας εμφάνισης. Είναι ένα κολιέ που φέρνει στο μυαλό εκείνα τα μενταγιόν μιας εποχής, που έκλειναν μέσα τους μικρά μυστικά, εικόνες αγαπημένων προσώπων, πολύτιμες αναμνήσεις. Ένα πολύ γλυκό και ξεχωριστό δώρο από μητέρα σε κόρη, από τη φίλη στην κολλητή, από το ερωτευμένο αγόρι στο κορίτσι και ίσως από τη γιαγιά στον παππού ... για να μη χαθεί! 

Θα το βρείτε σε δυο μορφές: έτοιμο για τους πολυάσχολους, DIY για τους εραστές της χειροτεχνίας. Όπως και αν το προτιμάτε, δοκιμάστε το. Γνωρίστε την τέχνη της βιβλιοδεσίας! Μπορεί και να σας πηγαίνει!



Το καλλιτεχνικό βιβλιοδετείο είναι ένα μικρό, οικογενειακό, άκρως επαγγελματικό εργαστήριο που βρίσκεται  στα λαδάδικα στη Θεσσαλονίκη από το 1951. Η οικογενειακή ομάδα του βιβλιοδετείου είναι αφοσιωμένη στην παροχή προσαρμοσμένων και εντελώς προσωπικών προϊόντων αλλά και στη διατήρηση των προτύπων της βιβλιοδεσίας.
Το βιβλιοδετείο παρέχει εργαστήρια βιβλιοδεσίας για παιδιά, τα οδηγεί και τα μυεί ξεκούραστα στην τέχνη της βιβλιοδεσίας με ευαισθησία, θεατρικότητα και παιχνίδι, και σε ενήλικες όπου χρησιμοποιώντας παραδοσιακές τεχνικές τους φέρνει σε επαφή  με τα διάφορα είδη βιβλιοδεσίας και μαζί βρίσκουν τρόπους  για να τα προσαρμόσουν στην καθημερινή τους ζωή.

Περισσότερες πληροφορίες στις σελίδες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου