Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2016

Στο προσφυγικό χωριό της Ποντοκώμης υπάρχει ένα σχολείο...



Η Ποντοκώμη Κοζάνης είναι ένα μεγάλο χωριό κτισμένο στους πρόποδες της οροσειράς του Σινιάτσικου. Από τη μια πλευρά του καμαρώνει την πόλη της Κοζάνης, από την άλλη διαπιστώνει τη γειτνίαση με την Πτολεμαΐδα.

Το χωριό είναι προσφυγικό και οικοδομήθηκε σταδιακά το 1922 στον παλιό μικρό τουρκικό οικισμό Ερτομούς. Τα σπίτια είναι όμορφα κι έχουν αυλές, τα παιδιά μπορούν να παίζουν ακόμα στις γειτονιές. Ένα δάσος με βελανιδιές κάποτε έδινε δουλειά στους κατοίκους, τώρα ομορφαίνει τις καρδιές τους.


Εκεί υπάρχει ένα σχολείο, ένα κτίσμα με μεγάλη ιστορία. Γνώρισε τους πρόσφυγες, τον εμπρησμό στην Κατοχή, την Αντίσταση. Τη μεταπολεμική περίοδο έφτασε να έχει έως και 350 μαθητές! Μπορείτε να μάθετε για το σχολείο αυτό από την ιστοσελίδα του: http://pontokomischool.blogspot.gr/

Εμείς την Ποντοκώμη Κοζάνης δεν την είχαμε αναζητήσει μέχρι σήμερα. Αυτό όμως άλλαξε χάρη σε μια δασκάλα, την κυρία Παναγιώτα Γκουτζουρέλα που εργάζεται στον νομό ως εκπαιδευτικός εδώ και 15 χρόνια.

Το σχολείο του χωριού τώρα είναι «μικρό», οι μαθητές λιγόστεψαν όμως το μεράκι της δημιουργίας και η αγάπη για προσφορά το έκαναν να φαντάξει στα μάτια μας μεγάλο και πάλι.

Η δασκάλα, η κυρία Παναγιώτα, κέρδισε σε έναν από τους διαγωνισμούς των {σελίδων} και με το περιτύλιγμα του δώρου της -αποτελείται από τους ήρωες της σειράς βιβλίων Μικροί Κύριοι - Μικρές Κυρίες των εκδόσεων Χάρτινη Πόλη- έφτιαξε τις δικές της χειροτεχνίες για να υποδεχτεί τους μαθητές της Β’ τάξης, της δικής της τάξης για φέτος.

Φιλαναγνώστρια και η ίδια, μπολιάζει τα παιδιά καθημερινά με φρέσκιες ιδέες, χειροτεχνίες, δημιουργικές εργασίες. Μα πάνω απ’ όλα, με αγάπη.

Κυρία δασκάλα, σας ευχαριστούμε για την όμορφη έκπληξη. 

Ελπίζουμε ότι η τάξη σας θα συνεχίσει την επικοινωνία με τις {σελίδες} και θα χαρούμε πολύ να μαθαίνουμε τα νέα σας, πάντα με κέντρο τα παιδιά, το βιβλίο και την ανάγνωση.


Αναμένοντας το επόμενο… ρεπορτάζ από την Β’ τάξη του Δημοτικού Σχολείου Ποντοκώμης Κοζάνης,

Χαιρετούμε!


Σοφία Π.Β. για τις {σελίδες}







3 σχόλια:

  1. Η τάξη της β'δημοτικού είναι πολύ τυχερή με την κυρια Παναγιώτα...στα τυχερά παιδιά βρίσκεται και το δικό μου...ο Γιώργος Φ. Είναι η δεύτερη χρονιά που η κυρία Παναγιώτα υποδέχεται τα παιδιά μας με δωράκια και αγάπη...η αγάπη που δεν τελειώνει στην διάρκεια της σχολικής χρονιάς...αντίθετα μεγαλώνει και γιγαντώνεται μέρα με τη μέρα...και κάθε διδακτική ώρα που περνάει αφήνει γνώσεις...γνώσεις για τα παιδιά αλλά και γνώσεις για την ίδια...γιατι η σχέση και τα αισθήματα είναι αμοιβαία...αμοιβαία συμπάθεια, αμοιβαία κατανόηση, αμοιβαίο σεβασμό...αμοιβαία αγάπη...κυρία Παναγιώτα όλα αυτά τα χρόνια οι ηθικές σας αξίες δεν έχουν αλλάξει,εύχομαι να τις κρατήσετε ως κόρη οφθαλμού όπως μόνο εσείς ξέρετε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή